KOULUTUKSET JA KURSSIT

Yhdistyksen koulutukset ja kurssit toteutetaan pääsääntöisesti yhteistyössä Vihreä sivistys- ja opintokeskus Vision kanssa. Koulutuksia voidaan toteuttaa myös valtakunnallisesti. Maakasvatuskoulutusten osalta toimimme yhteistyössä kansainvälisen vapaaehtoisvoimin toimivan Maakasvatusinstituutin (The Institute for Earth Education) kanssa. Ajankohtaiset vuoden 2018 koulutukset löydät alla. Ilmoittautumiset ensisijaisesti ilmoittautumislomakkeella.

Ilmoittautumisen yhteydessä voit osallistua vähävaraisten ihmisten tukemiseen maksamalla suurempaa kurssimaksua. Lisäohjeet ilmoittautumislomakkeessa.

The full permaculture design course (PDC) is listed below in english too.MAAKASVATUSTYÖPAJA

Aika: 5.5.2018 klo 9-17  
Paikka: Elontila, Salmintie 72, Lahti
Kouluttaja: MMM Ilkka Aula
Hinta:  70 € Elontilan Ystävät ry:n jäsenet, 100 € muut (sis. opetuksen, kurssimateriaalin, ruokailut)
Ilmoittautuminen ja ennakkomaksu: Sitova ilmoittautuminen 27.4.2018 mennessä ensisijaisesti ilmoittautumislomakkeella  tai et@elontila.fi tai puh. 045-8797999. Kurssille ilmoittautuminen vahvistuu, kun ennakkomaksu (25 % koulutuksen kokonaishinnasta) on suoritettu. Ennakkomaksu palautetaan maksun suorittaneelle vain, jos Elontilan Ystävät ry peruuttaa koulutuksen tai osallistujan pätevästä syystä (todennus esim. lääkärintodistuksella).
Peruutusehdot: Viimeisen ilmoittautumispäivän jälkeen tapahtuneista peruutuksista ilman pätevää syytä veloitetaan koko osallistumismaksu.

Haluatko auttaa ihmisiä muodostamaan syvemmän henkilökohtaisen suhteen kotiplaneettaamme? Uskotko, että ihmisille tulee tarjota suora yhteys luontoon seikkailullisten oppimiskokemusten kautta?  Tiedostatko, että meidän on tosissamme etsittävä kasvatuksellisia keinoja vastata ympäristöongelmiimme?

Maakasvatus on prosessi, jossa ihmisiä autetaan elämään entistä sopusointuisemmin ja iloisemmin yhdessä luonnon kanssa. Tämä päämäärä saavutetaan erityisesti kehittämällä kokonaisvaltaisia ohjelmia, jotka muodostuvat huolella rakennetuista, tarkkaan kohdennetuista, harkitusti etenevistä ja toisten osioiden pohjalle rakentuvista kokemuksista, joilla on tarkkaan määritellyt tavoitteensa.
Koulutuksessa saat

- yleiskatsauksen maakasvatuksen (Earth Education) lähtökohtiin, historiaan ja menetelmiin.
- johdannon ekologisten käsitteiden rakentamiseen.
- kokonaiskuvan luonnossa tapahtuvan ohjaamisen erityispiirteistä.
- yleiskuvan maakasvatuksen malliohjelmasta.
- omakohtaisen kokemuksen useasta ulkona tehtävästä esimerkkiharjoitteesta.

Koulutukseen sisältyy sekä sisä- että ulko-osioita.

Kouluttajana  toimii  MMM Ilkka Aula, joka on tällä hetkellä ainut kansainvälisen Maakasvatusinstituutin (The Institute for Earth Education) hyväksymä kouluttaja Suomessa.PERMAKULTTUURIN PERUSTEET

Aika: la-su 12-13.5.2018 (la klo 10-18, su 9-16)    
Paikka: Elontila, Salmintie 72, Lahti
Kouluttaja: MMM Ilkka Aula
Hinta:  120 € Elontilan Ystävät ry:n jäsenet, 150 € muut (sis. opetuksen, kurssimateriaalin, ruokailut, majoituksen, saunan), hinta ilman majoitusta -15 €.
Ilmoittautuminen ja ennakkomaksu: Sitova ilmoittautuminen 5.5.2018 mennessä ensisijaisesti ilmoittautumislomakkeella  tai et@elontila.fi tai puh. 045-8797999. Kurssille ilmoittautuminen vahvistuu, kun ennakkomaksu (25 % koulutuksen kokonaishinnasta) on suoritettu. Ennakkomaksu palautetaan maksun suorittaneelle vain, jos Elontilan Ystävät ry peruuttaa koulutuksen tai osallistujan pätevästä syystä (todennus esim. lääkärintodistuksella).
Peruutusehdot: Viimeisen ilmoittautumispäivän jälkeen tapahtuneista peruutuksista ilman pätevää syytä veloitetaan koko osallistumismaksu.
Permakulttuuri on suunnittelufilosofia ja -menetelmä, jonka tavoitteena on kehittää luonnon toimintaa ja muotoja jäljentäviä maisemakokonaisuuksia tuottaen kestävällä tavalla ruokaa, kuituja ja energiaa paikallisiin tarpeisiin. Permakulttuuri tarjoaa harmonisen, eettisen, luovan ja inspiroivan vastauksen globaaleihin ympäristökysymyksiin. Se painottaa työskentelyä yhdessä luonnon kanssa eikä sitä vastaan.Permakulttuurin perusteet –kurssin sisältö  pohjautuu kouluttaja Ilkka Aulan kirjoittamaan kirjaan ”permakulttuuriopas – käsikirja lasten ja nuorten kanssa työskenteleville. Kirjassa esitettyjä kasvatuksellisia ohjelmia ja menetelmiä esitellään kurssin aikana myös käytännön esimerkein maastossa.

Kurssi antaa valmiuksia

- havainnoida luonnon rakennetta ja periaatteita.
- permakulttuurin etiikan ja periaatteiden  ymmärtämiselle.
- permakulttuurisuunnitteluun.
- käyttää permakulttuuria oman kestävämmän elämäntavan rakentamiseen.
- ymmärtää, kuinka permakulttuuria voidaan soveltaa ympäristökasvatukseen.


Kouluttaja MMM Ilkka Aula on suorittanut permakulttuurisuunnittelusertifikaatti-kurssin (PDC-Permaculture Design Certificate) vuonna 1995 ja on sen jälkeen toiminut permakulttuurisuunnittelijana, kirjoittanut aiheeseen liittyviä artikkeleita, järjestänyt permakulttuurikoulutuksia, osallistunut permakulttuuri-kumppanuushankkeeseen ja kirjoittanut oppaan permakulttuurista.

Kurssi on tarkoitettu kaikille niille, jotka ovat kiinnostuneita permakulttuurista, kestävämmästä elämäntavasta ja tulevaisuudesta, luonnonmukaisesta viljelystä ja uskovat, että meidän tulee löytää tapoja, joilla huolehdimme itsestämme, toisistamme ja kotiplaneetastamme. Kurssi soveltuu kasvattajille, ympäristöalan ammattilaisille ja opiskelijoille, luonnonmukaisesta viljelystä kiinnostuneille, hortonomeille, biologeille ja kaikille aiheesta kiinnostuneille.
Kurssin toteuttaa Elontilan Ystävät ry yhteistyössä Vihreä Sivistys- ja Opintokeskus Vision kanssa.


KUKKAUUTTEET JA HYVINVOINTI 

Aika: 28.-29.7.2018    
Paikka: Elontila, Salmintie 72, Lahti
Kouluttaja: FM Erkki Lehtiranta
Hinta: 175 € Elontilan Ystävät ry:n jäsenet, 195 muut € (hinta sis. opetuksen, kurssimateriaalin, ruokailut, majoituksen), hinta ilman majoitusta -15 %. Ilmoittautumisen yhteydessä voit osallistua vähävaraisten ihmisten tukemiseen maksamalla suurempaa kurssimaksua. Lisäohjeet ilmoittautumislomakkeessa.
Ilmoittautuminen ja ennakkomaksu: Sitova ilmoittautuminen 21.7.2018 mennessä ensisijaisesti ilmoittautumislomakkeella (http://www.elontila.fi/p/koulutukset-ja-kurssit.html) tai et@elontila.fi tai puh. 045-8797999. Kurssille ilmoittautuminen vahvistuu, kun ennakkomaksu (25 % koulutuksen kokonaishinnasta) on suoritettu. Ennakkomaksu palautetaan maksun suorittaneelle vain, jos Elontilan Ystävät ry peruuttaa koulutuksen tai osallistujan pätevästä syystä (todennus esim. lääkärintodistuksella).
Peruutusehdot: Viimeisen ilmoittautumispäivän jälkeen tapahtuneista peruutuksista ilman pätevää syytä veloitetaan koko osallistumismaksu. Tule oppimaan kukkauutteiden tekoa ja lempeää itsehoitoa Lahden Nastolan kauniissa luonnossa. Kukkaterapia on luonnonmukaista, lempeää ja ekonomista hoitoa keholle, mielelle ja tunteille. Sillä on 80-vuotinen perinne ja monia harrastajia myös Suomessa. Opiskelemme uutteiden tekemistä ja vaikutuksia Suomen suven pitkien ja intensiivisten päivien aikana. Ennakkotietoja aiheesta ei tarvita.

Kurssilla keskitymme käytännön tekemiseen. Teemme sään salliessa kukkauutteita ja myös jalokivieliksiirejä luonnon helmassa. Saat kotiin viemisiksi Suomen luonnon valkoista magiaa uutteiden muodossa. Samalla sinulla on mahdollisuus tehdä tuttavuutta kukkien hyvinvoinnista huolehtivien herkkien deevojen kanssa.

Viikonlopun aikana tutustumme myös Elontilan ekologiseen puutarhaan ja teemme elämyksellisen metsäretken Nikko Parkin mielenkiintoisessa puistometsässä.

Kouluttajanamme toimii FM Erkki Lehtiranta, jolla on pitkä kokemus kukkauutteiden käytöstä ja tekemisestä ympäri maailmaa. Hän on myös kirjoittanut kumppaninsa Leena Niemelän kanssa kirjat Suomen luonnon valkoista magiaa (Smiling Stars 2007) ja Kasvien viisaus, kivien muisti (Smiling Stars 2009). Niissä on kartoitettu mm. Suomen maakuntakukkien ja –kivien värähtelyominaisuuksia.

Elontilaa isännöivät Ilkka Aula ja Kaija Jolkkonen, joilla on pitkä kokemus kestävän elämäntavan edistämisestä ja elämyksellisestä työskentelystä luonnon parissa. Elontilan miljöö tarjoaa upeat puitteet kokea luonnonrauhaa ja henkistä hyvinvointia sekä uusia oivalluksia. Kaiken kruunaa maukas ja rakkaudella valmistettu kasvisruoka.

Tervetuloa viettämään luonnon lempeintä viikonloppua samanhenkisessä seurassa!

PS. Kurssin yhteydessä mahdollista saada myös henkistä ohjausta Erkin Henkisen astrologian klinikalla. Ajanvaraukset: info@smilingstars.fi; 0400-761 939. Hinnat 100€/60 min. tai 60€/30 min.


FULL PERMACULTURE DESIGN COURSE (PDC) – PERMAKULTTUURIN SUUNNITTELUKURSSI

Aika: 7.8.-19.8.2018  
Paikka: Elontila, Salmintie 72, Lahti
Kouluttaja: George Sobol ja vierailevat luennoitsijat
Hinta: 740 € Elontilan Ystävät ry:n jäsenet, 790 € muut (sis. opetuksen, kurssimateriaalin, ruokailut, majoituksen, saunan)
Ilmoittautuminen ja ennakkomaksu: Sitova ilmoittautuminen 24.7.2018 mennessä ensisijaisesti ilmoittautumislomakkeella  tai et@elontila.fi tai puh. 045-8797999. Kurssille ilmoittautuminen vahvistuu, kun ennakkomaksu (25 % koulutuksen kokonaishinnasta) on suoritettu. Ennakkomaksu palautetaan maksun suorittaneelle vain, jos Elontilan Ystävät ry peruuttaa koulutuksen tai osallistujan pätevästä syystä (todennus esim. lääkärintodistuksella).
Peruutusehdot: Viimeisen ilmoittautumispäivän jälkeen tapahtuneista peruutuksista ilman pätevää syytä veloitetaan koko osallistumismaksu. Permakulttuuri on suunnittelufilosofia ja -menetelmä, jonka tavoitteena on kehittää luonnon toimintaa ja muotoja jäljentäviä maisemakokonaisuuksia tuottaen kestävällä tavalla ruokaa, kuituja ja energiaa paikallisiin tarpeisiin. Se luo pohjan kestävälle maankäytölle ja yhteisön ja talouden kehittämiselle. Permakulttuuri tarjoaa harmonisen, eettisen, luovan ja inspiroivan vastauksen globaaleihin ympäristökysymyksiin. Se painottaa työskentelyä yhdessä luonnon kanssa eikä sitä vastaan.
Kurssi

Kurssi auttaa osallistujia määrittelemään askeleet kohti positiivista muutosta - sekä yksilön, perheet että yhteisön tasolla.

Kurssilla perehdytään permakulttuurin etiikkaan, periaatteisiin ja suunnitteluprosessiin. Suunnitteluprosessin kautta käydään läpi niitä tekniikoita ja työkaluja, joilla kohennamme maaperän ja veden elinvoimaisuutta ja lisäämme ympäristön monimuotoisuutta.

Kurssilla oppiminen tapahtuu osallistavilla opetusmenetelmillä. Se koostuu luennoista, keskusteluista, ryhmätöistä, käytännön maastoharjoituksista, video- ja DVD –esityksistä ja vierailukäynneistä. Kurssilaisilla on mahdollisuus myös esitellä permakulttuuriprojektejaan.

Kurssi on tarkoitettu kaikille niille, jotka ovat kiinnostuneita permakulttuurista, kestävämmästä elämäntavasta ja tulevaisuudesta, luonnonmukaisesta viljelystä ja uskovat, että meidän tulee löytää tapoja, joilla huolehdimme itsestämme, toisistamme ja kotiplaneetastamme. Kurssi soveltuu ympäristöalan ammattilaisille ja opiskelijoille, arkkitehdeille, maisema-arkkitehdeille, luonnonmukaisesta viljelystä kiinnostuneille, hortonomeille, biologeille, kasvattajille ja kaikille aiheesta kiinnostuneille.

Opetuskielenä on englanti.


Kurssi antaa valmiudet

- havainnoida luonnon rakennetta ja periaatteita ja soveltaa niitä arjen käytäntöihin.
- hyödyntää permakulttuurin etiikkaa, periaatteita ja suunnittelutyökaluja kestävämpien rakenteiden, yhteisöjen ja systeemien luomiseen.
- ymmärtää maaperästä ja vedestä huolehtimisen merkityksen.
- käyttää permakulttuuria oman kestävämmän elämäntavan rakentamiseen.
- ymmärtää, kuinka permakulttuurisuunnittelua voidaan soveltaa viljelyyn, puutarhoihin, energiakysymyksiin, rakentamiseen, ympäristösuunniteluun, ympäristökasvatukseen ja yhteisöihin.


Permakulttuurikurssi on 72 tuntia kestävä full design –kurssi ja sen  läpikäyneet saavat kansainvälisesti arvostetun ”Certificate in Permaculture Design” –diplomin. Kurssi antaa pohjan valmistua permakulttuurisuunnittelijaksi tai kouluttajaksi. Kurssin kouluttaja George Sobol on toiminut permakulttuurikouluttajana jo vuodesta 1989. Hän on toiminut Permaculture Association –järjestön  puheenjohtajana Englannissa useita vuosia ja tällä hetkellä hän  koordinoi  permakulttuuriprojektia permakulttuurikoulutusten ja kouluttajakoulutusten edistämiseksi.

Kurssin toteuttaa Elontilan Ystävät ry yhteistyössä Vihreä Sivistys- ja Opintokeskus Vision kanssa.


FULL PERMACULTURE DESIGN COURSE (PDC) IN FINLAND WITH GEORGE SOBOL

Dates: 7 August – 19 August 2018    
Venue: Elontila, Salmintie 72, Lahti, Finland
Course leader: George Sobol
Price: 740 € members of Elontilan Ystävät ry, 790 € others (includes tuition, training materials, accommodation, food, sauna). If you can afford it, we would like to invite you to pay a higher course fee so that we can offer bursaries to less well-off participants. More information on the registration form.
Registration: Use the registration form  before 24th of July.
Contact: For further information please contact Ilkka Aula, et@elontila.fi, telephone +358 (0) 45 8797999
Cancellation and pre payment: The whole cost of the workshop will be charged if the cancellation after the last registration date is done without a valid reason (injury, illness etc.). The registration is confirmed after the pre payment (25 % of the whole course fee) is paid. Pre payment is paid back if Elontilan Ystävät ry cancels the course or because of the valid reason of the participant (injury, illness etc.).Permaculture is the conscious design and development of agriculturally productive ecosystems which have the diversity, stability and resilience of natural ecosystems. It is the harmonious integration of landscape and people — providing their food, energy, shelter, and other material and non-material needs in a sustainable way.

Permaculture is a practical system of design for sustainable land use and community and economic development. It offers an ethical, creative and inspiring response to today's global challenges [alienation, climate change, peak oil, financial meltdown, to name but four]. It stresses working with nature and with natural systems' patterns/models.

The Course

This course is for anyone who is interested in permaculture - a sustainable lifestyle, organic gardening, farming and forestry, energy-efficient buildings and technologies - and who believes that we need to find ways to care for ourselves, for each other and for the Earth. It will help you identify steps for positive change for yourself, your family and your community.

The Permaculture Design Course will introduce you to the ethics and principles that underpin permaculture design - a design process that creates a framework within which we can use a variety of techniques and tools to [re]build essential resources – ranging from soils to communities.


The course offers a fully-participatory approach to learning, with discussions, group work, slide and film presentations, practical session and site visits, alongside regular teaching sessions. There will also be the opportunity for participants to present their own projects or those that are still at the planning stage.

The course will be in English.

Learning outcomes

By the end of the course you should be able to:
- observe patterns in nature and apply what you learn from them as guiding principles
- use permaculture ethics and principles with a range of other design tools to create sustainable systems
- understand the importance of caring for soil and water, and know techniques for doing so
- start using permaculture in your personal and community life to create a more sustainable lifestyle
- understand how to apply permaculture design to both land-based and non-land-based systems, around energy, buildings and communities
- understand how to move towards a more ethical, sustainable and fulfilling livelihood


The Permaculture Design Course (PDC) is an internationally-recognized, 72+–hour full design course resulting in a permaculture design certificate. The PDC serves as a foundation for further permaculture work and studies. The trainer George Sobol is an experienced trainer and facilitator who has been organising and teaching permaculture courses since 1989. He was the co-ordinator for the Permaculture Association (Britain) from 1990–1994 and was the co-founder of the Permaculture Education Project in 1993.

The course is arranged by Elontilan Ystävät ry in co-operation with Vihreä Sivistys- ja Opintokeskus Visio.


MUIRIN TAIVAL - OHJAAJAKOULUTUS

Huom! Kurssipaikka on vaihtunut. Kurssi toteutetaan Vaalassa.

Aika: to-su 4.-7.10.2018 (aloitus to klo 15.00, lopetus su klo 13.00)    
Paikka: Majatalo Kanttura, Askolanniementie 197, Vaala ja Rokuan kansallispuisto
Kouluttaja: MMM Ilkka Aula
Hinta: 400 € Elontilan Ystävät ry:n jäsen, 450 € muut (hinta sis. opetuksen, kurssimateriaalin, ruokailut, majoituksen, saunan)
Ilmoittautuminen ja ennakkomaksu: Sitova ilmoittautuminen 24.9.2018 mennessä ensisijaisesti ilmoittautumislomakkeella  tai et@elontila.fi tai  puh. 045-8797999. Kurssille ilmoittautuminen vahvistuu, kun ennakkomaksu (25 % koulutuksen kokonaishinnasta) on suoritettu. Ennakkomaksu palautetaan maksun suorittaneelle vain, jos Elontilan Ystävät ry peruuttaa koulutuksen tai osallistujan pätevästä syystä (todennus esim. lääkärintodistuksella).
Peruutusehdot: Viimeisen ilmoittautumispäivän jälkeen tapahtuneista peruutuksista ilman pätevää syytä veloitetaan koko osallistumismaksu. Tervetuloa kokemaan villi luonto John Muirin hengessä!
”Tämä mahtava esitys on alituinen. Jossain on aina auringon nousu; Kaste ei koskaan kuivu hetkessä; sadekuuro putoaa ikuisesti; höyry kohoaa aina. Iänikuinen auringon nousu, ikuinen auringon lasku, ikuinen aamun koitto ja
hämärä, meren ja mantereiden ja saarten päällä, jokaisella vuorollaan, kun pyöreä Maa pyörähtää.” – John Muir


Koulutuksessa perehdytään maakasvatukseen, osallistutaan Muirin taipaleeseen (retki auringonnoususta auringonlaskuun) ja perehdytään ohjaajan oppaan avulla retken sisältöön ja esitystapaan. Koulutus pätevöittää ohjaamaan Muirin taipaleita. Koulutus soveltuu mm. luonto- ja eräoppaille, luontokoulujen ja luontokeskusten henkilökunnalle, ympäristökasvattajille, nuorisotyöntekijöille, yrittäjille ja kaikille niille, jotka haluavat tarjota ohjelmapalveluissaan Muirin taivalta.

Kouluttajana  toimii  MMM Ilkka Aula, joka on tällä hetkellä ainut kansainvälisen Maakasvatusinstituutin (The Institute for Earth Education) hyväksymä kouluttaja Suomessa.

Kurssin toteuttaa Elontilan Ystävät ry, yhteistyökumppaneinaan Vihreä Sivistys- ja Opintokeskus Visio ja Hyvinvointipalvelu Poloku.

Yhdistyksen kautta voi tilata seuraavia koulutuksia:

Maanvartijat – työpaja

Työpajassa perehdytään yksityiskohtaisesti 10-12-vuotiaille  suunnattuun Maanvartijat (Earthkeepers™) – ohjelmaan. Ohjelmassa painotetaan ekologian ymmärtämistä, edistetään läheistä kosketusta luontoon ja muutetaan omaa elämäntapaa entistä ympäristövastuullisemmaksi. Kolme päivää kestävä työpaja antaa valmiudet Maanvartijat –ohjelman vetämiseen. Työpaja sopii erityisesti niille, jotka aikovat tulevaisuudessa ohjata Maanvartijat–ohjelmaa ja täydennyskoulutuksena niille toimipaikoille, jotka jo toteuttavat ohjelmaa. Kouluttaja toimii professori Bruce Johnson ja Maakasvatusinstituutin hyväksymä kouluttaja

Advanced leadership workshop

Tämä kolme päivää kestävä maakasvatustyöpaja tutustuttaa ihmiset maakasvatuksen perustana olevaan teoriaan ja taustaan ja siinä perehdytään yksityiskohtaisesti maasto-opetuksen keskeisiin ohjaajan ohjeisiin.  Työpaja tarjoaa myös omakohtaisen osallistumiskokemuksen useista maakasvatusharjoitteista. Tähän koulutukseen kannattaa osallistua vasta maakasvatustyöpajaan osallistumisen jälkeen. Kouluttajana toimii kansainvälisesti arvostettu professori, Maakasvatusinstituutin perustaja ja kouluttaja  Steve Van Matre

Interpretive design… and the dance of experience

tarjoaa uusia näkökulmia yleisökohteiden suunnitteluun ja opastamiseen
Interpretive design… and the dance of experience -työpaja on suunnattu kaikille niille, jotka työskentelevät yleisölle suunnattujen kohteiden parissa. Siis vapaa-ajanviettopaikoille puutarhoista eläintarhoihin, luonnonpuistoihin, gallerioihin, museoihin, jotka haluavat syventää kävijöiden kokemuksia merkityksellisesti ja mieleenpainuvasti. Jos olet opas, kasvattaja tai suunnittelija, työpaja tarjoaa uuden ja tuoreen tavan katsoa kohteen yleisöpalveluita. Kouluttajana toimii kansainvälisesti arvostettu professori, Maakasvatusinstituutin perustaja ja kouluttaja  Steve Van Matre